VIRTUEEL VERKRACHT

Op onze Innovation Summit heb ik even kunnen ervaren hoe het is om in andermans schoenen te staan. Met de nieuwste virtual reality-bril van Facebook op mijn gezicht en een koptelefoon met bijbehorende geluiden, waande ik me even in een druk metrostation in New York. Ik kon alle kanten op kijken en de wereld om me heen bewoog op een natuurlijk manier mee. Het voelde echt. Tot ik naar beneden keek en ik niet mijn eigen schoenen zag, maar wel constateerde dat ik een halve meter boven de grond zweefde. Ik voelde meteen een scheut van hoogtevrees in mijn buik. 

Zo’n VR-bril neemt al je zintuigen mee waardoor je de situatie als echt ervaart. Je kunt wel verzinnen dat dit gouden kansen biedt voor de game-industrie. En ook de porno-industrie zal er voor zorgen dat de VR-bril in no time gemeengoed wordt, zo voorspellen deskundigen.

Ondertussen ontdekken ook wetenschappers de vele mogelijkheden van virtual reality. Het interessantst zijn misschien wel de toepassingen bij gedragstherapie. Onder meer de TU Delft en het Erasmus MC werken mee aan een groot onderzoek om met VR mensen te behandelen die last hebben van posttraumatische stressstoornissen. De VR-bril stelt patiënten geleidelijk weer bloot aan hun pijnlijkste herinneringen. Op dezelfde manier kunnen extreme angsten en fobieën effectief aangepakt worden.

TYPHOON

Zou VR dan niet veel breder kunnen worden ingezet om meer begrip voor elkaar te krijgen? Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als je als kaaskop een keer kunt ervaren hoe het is om net als Typhoon elke keer weer te worden aangehouden omdat je in een dure auto rijdt? Of als je mee kunt reizen met Syrische vluchtelingen en de doodsangsten ervaart die nodig zijn om Europa te bereiken, hoe zouden de informatieavonden voor nieuwe azc’s dan verlopen?

En wat zou er gebeuren als mannen kunnen ervaren hoe het is om als vrouw langs een bouwplaats te lopen, bij het uitgaan in je kruis gegrepen te worden of erger? Zou VR dan een wapen kunnen zijn in de strijd tegen seksueel geweld wereldwijd? Welke wetenschapper wil dat experiment met ons aangaan?

 

Door Irene de Bel