LAAT VAN JE HOREN!
Beeld: Mireille Schaap
Mannen die je gewoon in de rede vallen terwijl jij aan het woord bent. Vrijwel elke vrouw is bekend met dit fenomeen, manterrupting geheten. Hoe deal je ermee?
Recent onderzocht de Amerikaanse technoloog en schrijver Kieran Snyder gesprekspatronen in de techindustrie. Ze was vier weken lang aanwezig bij tal van vergaderingen en observeerde 900 minuten aan conversaties. Snyder telde in totaal 314 onderbrekingen. Wat viel op? Mannen bleken twee keer zo vaak een gesprekspartner in de rede te vallen dan vrouwen, maar ook waren mannen bijna drie keer vaker geneigd om een vrouw te onderbreken dan een man. Dit fenomeen is niet nieuw.
Talloze onderzoeken tonen aan dat vrouwen vaker in de rede worden gevallen, niet worden gehoord en minder worden gewaardeerd voor hun mening. Google maar eens op ‘mansplaining’ of ‘manterrupting’ (er zijn niet voor niets woorden voor).
De vrouwelijke leden van The White House Senior Staff hebben daar een oplossing voor bedacht. Toen president Obama begon aan zijn eerste termijn, waren de vrouwen in de minderheid, waardoor ze tijdens vergaderingen bijna niet werden gehoord. Ze besloten elkaar te helpen en bedachten een tactiek die ze amplification noemden. Iedere keer als één van de vrouwen een belangrijk punt maakte in een vergadering, werd dat door een andere vrouw herhaald. Ook gaf deze vrouw de credits aan de initiator, zodat de mannen er niet met het idee vandoor konden gaan. Het werkte. Tijdens de tweede termijn van Obama behoorden er evenveel mannelijke als vrouwelijke medewerkers tot zijn inner circle.
Wil je gehoord worden, dan is het dus slim om een verbond te sluiten met vrouwelijke collega’s. Maar wat als je de enige vrouw bent in een vergadering? Of als je geen zin hebt om solidair te zijn? Wellicht een open deur: blijf verder praten zodra je onderbroken wordt. Spreek luider zodat mensen gedwongen worden om te luisteren. Op managementsupport.nl legt stemtrainer en psycholoog Elizabeth Ebbink uit hoe je je stem kunt inzetten. ‘Laat je stem resoneren in je klankkast zodat mensen prettig kunnen luisteren. En breng leven in de brouwerij door te letten op de melodie in je stem: van hoog naar laag.’ Niet andersom. ‘Een zin hoog eindigen, klinkt vragend, én een tikje uitdagend. Wil je het zakelijker, breng je stem omlaag aan het einde van de zin. Zo: ze leefden nog LANG en gelukkig.’
Open deur: blijf verder praten zodra je onderbroken wordt
Door Marleen Leussink