GEDULD IS EEN WERKWOORD

De wereld om ons heen wordt steeds sneller en wij steeds ongeduldiger. En zo zitten we ons weer op te vreten in de file, of in de rij bij de supermarkt. Hoe vinden we de rust om te wachten?
Geduld is een schone zaak, schreef Hiëronymus van Alphen rond 1800 in zijn dichtbundel voor kinderen. Toen al was het een benijdenswaardige karaktereigenschap. De christenen beschouwen het zelfs als de belangrijkste deugd.
Ongeduld is een zonde, waarvan de wortels in de tuin der lusten liggen; daar waar Eva Adam een hapje van haar appel gaf. Ook voor boeddhisten is geduld belangrijk om in een staat van verlichting te komen, al staat het voor hen synoniem met het beheersen van emoties zodat we anderen geen kwaad doen. Geduld heeft dus alles te maken met het weerstaan van verleiding, met zelfbeheersing en het bevredigen van behoeftes, volgens religieuze schrijvers en moralistische filosofen.
Nog niet zo heel lang geleden zijn psychologen zich pas gaan verdiepen in het fenomeen. Eind jaren zestig van de vorige eeuw voerde Walter Mischel van de Stanford University een beroemd wetenschappelijk experiment uit. Kleuters kregen de keuze: één marshmallow meteen opeten of wachten tot de onderzoeker terug zou komen en ze twee marshmallows
kregen. Wat bleek? Maar liefst twee derde van de kleuters at het spekje meteen op, een derde had geduldig gewacht. Toen de onderzoekers tientallen jaren later hun proefpersonen opzochten, bleken de uitstellers een lager BMI te hebben, alsmede een hoger gevoel van eigenwaarde. Daarbij waren ze effectiever in het nastreven van doelen en konden ze beter met frustraties en stress omgaan.

​Twee seconden wachten tot een filmpje op YouTube start, is al te veel

Maar wat ís geduld? Sarah Schnitker, een Amerikaanse klinisch psycholoog, specialiseerde zich daarin. Volgens haar is geduld het vermogen om rustig te blijven wachten bij frustraties, tegenspoed, lijden of in het geval van de marshmallows: verlangen. Die eigenschap komt niet alleen van pas bij ouderschap of tijdens een ernstige ziekte, maar ook in dagelijkse dingen zoals filerijden of wachten voor de kassa van de supermarkt. Je kunt meten hoeveel je wacht, maar het blijkt iets heel gevoelsmatigs. Zo kost het opstarten van je computer veel minder tijd dan vroeger, en  toch ergeren we ons nu sneller aan de opstarttijd. Als je twee seconden moet wachten voordat een filmpje op YouTube start, heb je de neiging om weg te klikken. Sterker nog, hoe sneller je internetverbinding, hoe ongeduldiger je bent, iets dat in het algemeen geldt voor technische ontwikkelingen. Hoe geavanceerder de techniek, hoe meer we ervan verwachten, hoe ongeduldiger we zijn. Geduld heeft dus alles te maken met je verwachtingspatroon.
Geduldige mensen hebben minder last van depressies, negatieve emoties en hoofdpijn, omdat ze beter met stress om kunnen gaan. Ze vinden zichzelf bovendien dankbaar, mindful en voelen zich meer verbonden met anderen. Sommige mensen zijn geduldig geboren, maar het goede nieuws is dat geduld ook een vaardigheid is die je kunt trainen. In de eerste plaats door een situatie met een andere bril te bekijken. Is je collega te laat, dan kun je die tijd ook zien als een mogelijkheid om iets te lezen. Ook helpt het vaak om te wachten met reageren, even diep in te ademen en stil te staan bij wat je voelt, iets dat je ook leert bij een cursus mindfulness. Tenslotte zou je kunnen proberen om vaker dankbaar te zijn voor wat je hebt en blij te zijn met die ene marshmallow – ook al mag je die niet onmiddellijk opeten.
Door Desiree Hoving