Chili kent nog steeds een totaal verbod op abortus. Dat kan morgen – vrijdag – een beetje anders worden
Michelle Bachelet is president van Chili, sinds 2016. Ze is de eerste vrouwelijke president van het land al werd ze al eens eerder, in 2006, gekozen. Chili is één van de zeven landen ter wereld waar een totaal verbod op abortus geldt. Wie zich er niet aan houdt belandt in de gevangenis. Natuurlijk zijn er workarounds: illegale privé-klinieken. Of Misoprostol. In beide gevallen is er geld nodig, veel geld. En dus zijn er voor de vele arme vrouwen in het land geen oplossingen.
Daar lijkt – heel langzaam – verandering in te komen. Bachelet heeft inmiddels een wetswijziging door beide huizen van het parlement. Maar nu buigt het het Chileense constitutionele hof zich erover want de wijziging lijkt in strijd met de grondwet.
Peilingen laten zien dat 70 procent van de bevolking voor de nieuwe wet is. Maar, zoals altijd, zijn religieuze en rechtse groeperingen tegen.
Morgen – vrijdag – kan de kogel door de kerk zijn. Verandert er dan veel?
Naar Chileense maatstaven zeker want abortus is dan tot 12 weken toegestaan in drie situaties:
- Als het leven van de moeder gevaar loopt;
- In het geval van verkrachting;
- Als het ongeboren kind geen levenskansen heeft.
Het staat allemaal nog heel ver van een volledig zelfbeschikkingsrecht zoals wij dat kennen. Maar het zou een kleine stap in de goede richting zijn.
Terwijl dit bericht wordt getikt kom het nieuws binnen dat in India een tienjarig meisje is bevallen. Ze was verkracht en het Indiase Constitutionele Hof had haar een abortus geweigerd.