En als we voor Jesse Klaver nu eens Geert Wilders of Thierry Baudet lezen?
UPDATE zondag 27 augustus rond 11:30 uur
Bron: NOS
——————
Omroep BNNVARA zendt de documentaire Jesse over GroenLinks-politicus Jesse Klaver toch niet uit. Er was kritiek op de film, omdat maker Joey Boink voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne.
Sommige politici noemden de documentaire een reclamespot die met publiek geld is betaald. Onder meer PVV-Kamerlid Agema en Thierry Baudet van Forum voor Democratie beklaagden zich over een gebrek aan objectiviteit bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
In een verklaring zegt BNNVARA scherpe journalistieke voorwaarden te hebben gesteld, onder meer door door de documentaire zelf te monteren. “BNNVARA en de NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over onze journalistieke onafhankelijkheid geen enkele twijfel mag bestaan en daarom is besloten de film niet uit te zenden.”
——————–
Er is nogal tumult over een nog door BNN-Vara uit te zenden film over Jesse Klaver.
De omroep reageert erop: ‘Natuurlijk realiseren wij ons ook dat dit een journalistiek schemergebied is, maar na verschillende wegingen hebben we besloten dat deze film de moeite waard is om te vertonen. Klaver is gezien zijn leeftijd en zijn maatschappelijke positie een van de opvallendste politici van het afgelopen jaar, een unieke kans om een politicus van dichtbij te portretteren.’
De NPO-documentaire is voor een belangrijk deel gedraaid door Joey Boink, campagnemedewerker en inmiddels ook vriend van Jesse Klaver.
Thierry Baudet was een van de eersten die de kwestie namens zijn Forum voor Democratie aan de orde stelde. Dit ruikt naar een met publiek geld gemaakte propagandafilm voor één politieke partij: GroenLinks. De argumentatie van BNN-Vara – zie hierboven – kun je één-op-één en vervolgens met wat knippen plakken natuurlijk ook voor Geert Wilders en Thierry Baudet gebruiken. Maar die documentaires zijn er niet.En bovendien zou de wereld dan echt te klein zijn, in de publieke opinie. En terecht.
Zou zo’n documentaire over Jesse Klaver een aflevering zijn in een serie over leiders van Nederlandse politieke partijen, dan hoor je er niemand over.
Het gaat er hier niet om of je een fan van Klaver of GroenLinks bent. We hebben in Nederland de zendtijd voor politieke partij waarin partijen kunnen roepen wat ze willen zolang ze maar fatsoenlijk blijven. Het heeft er alle schijn van dat BNN-Vara GroenLinks extra zendtijd gunt. Maar daar is de door ons allen betaalde publieke omroep niet voor.
BNN-Vara vindt dit zelf dus een ‘journalistiek schemergebied’. Daar zou juist een kwaliteitsomroep zich niet voor moeten lenen. Als je iets journalistiek noemt dan moet het ongekleurd en onafhankelijk zijn, daar past geen schemer. Een journalistieke vorm zou nog de column kunnen zijn maar die bevat dan ook een mening. Met een maker uit het GroenLinks kamp, bovendien bevriend met het onderwerp, hoeven we naar die mening – in beeld – niet lang te zoeken.