Ongewenst betast tijdens het uitgaan? Dan ben je niet de enige.
Onlangs meldde de NOS dat 58% van de jonge vrouwen weleens opzettelijk, ongevraagd werd betast, tegenover een derde van de mannen. Dat gebeurt het vaakst tijdens het uitgaan.
In vergelijking met veel andere landen hebben wij het als vrouwen in Nederland behoorlijk goed. We hebben meer rechten en meer vrijheden dan vrouwen waar ook ter wereld. Ook qua seksueel geweld is de situatie in Nederland niet te vergelijken met die in talloze andere landen. Maar toch krijgt een meerderheid van de jonge vrouwen wel eens te maken met ongewenste betastingen. Dat is veel. Statistisch gezien is het waarschijnlijk dat je iemand bent of kent die wel eens ongevraagd werd gezoend of betast. Ook een derde van de mannen is weleens ongewenst betast. Zij krijgen dan ook vaak te maken met het vooroordeel dat mannen altijd zin hebben en dat ‘ongewenst’ bij mannen dus onzin is.
Vooral tijdens het uitgaan
Lieke Kuiper en Lune van der Meulen schreven een opiniestuk in de Volkskrant over ongevraagde betasting tijdens het uitgaan. “No means no, yes means yes, fuck you means no, fuck me means yes. Een kind kan de was doen zou je zeggen”, vindt Lieke en daar heeft ze natuurlijk gelijk in. Je zou zeggen dat iedereen wel weet dat het niet normaal is om iemand zonder toestemming te betasten.
Maar als de scheidslijn zo duidelijk is, waarom komt het dan zo vaak voor? Op festivals, tijdens concerten en in discotheken lijkt het meer regel dan uitzondering te zijn. Vrouwen krijgen er veel vaker mee te maken dan mannen. Volgens Marianne Cense van de Rutgers Stichting komt dat door groepsgedrag en stoerdoenerij. “Ze willen zichzelf bewijzen ten opzichte van andere mannen en de grenzen opzoeken om indruk te maken.” Drank en drugs nemen bovendien de remmingen weg, waardoor het in uitgaanssituaties het meeste voorkomt.
‘Verkeerde signalen’
Je hoort ook wel zeggen dat meisjes met hun gedrag of kledingkeuze verkeerde signalen uitzenden. Frivole uitgaanskleding of flirterig gedrag wordt dan geïnterpreteerd als een open uitnodiging tot seks. Als meisjes uitbundig dansen of in een discotheek rondlopen in hotpants, dan is het eigenlijk hun eigen schuld als mannen zich niet kunnen beheersen, is nog steeds een heersende gedachte. Maar als een vrouw een truitje met laag decolleté aanheeft wil dat natuurlijk niet zeggen dat iemand maar zo vrij mag zijn om in haar borsten te knijpen. Of dat iemand er gemakshalve maar vanuit kan gaan dat zij er wel voor in is.
Open deur
In Nederland krijgen jongeren op de meeste scholen seksuele voorlichting. Ze weten prima hoe alles werkt en dat je moet uitkijken voor soa’s. Maar leren jongeren wel om te bepalen waar hun grenzen liggen? Om nee te zeggen als ze iets niet willen? Om zich nooit verplicht te voelen om seks te hebben? Leren ze over het begrip ‘consent’, over aan de ander vragen wat hij of zij wil? Leren jongeren om de grenzen van de ander te respecteren? Om hun behoeften niet boven die van de ander te stellen? Dat het niet normaal of stoer is om iemand ongevraagd te betasten? Leren ze hoe vernederend het is als iemand je zomaar in je kruis of decolleté grijpt? ‘Consent’, het lijkt zo’n open deur, maar toch is er nog genoeg werk aan de winkel, ook in Nederland.
Dit filmpje legt op een grappige manier het begrip ‘consent’ uit door seks te vergelijken met het aanbieden van een kopje thee.
(Tea Consent. Copyright ©2015 Emmeline May and Blue Seat Studios)