Boegbeeld Lena Dunham houdt celebrity-feministen bij de les
Feminisme is trendy. Jennifer Lawrence, Miley Cyrus, Taylor Swift, ze noemen zichzelf allemaal feminist. Actrice, producent en scenarioschrijfster Lena Dunham houdt ze bij de les.
Na de tweede en de derde golf is ook feminisme 4.0 gefocust op het doorbreken van de laatste taboes en beknellende schoonheidsidealen van de vrouw. Lena Dunham is misschien wel het voorbeeld van dit nieuwe feminisme. ‘Een groot deel van mijn missie is het normaliseren van het echte vrouwenlichaam en niet zwichten voor representatie in de media.’
We kennen Lena Dunham vooral van de komische dramaserie Girls. ‘Ik ben naakt op tv, heel vaak’, schreef ze in haar autobiografie Not that kind of girl. In Girls en andere producties is haar mollige lichaam veelvuldig naakt of halfnaakt te zien. Of ze zich weleens schaamt? Die vraag wil ze nooit meer horen. “Als ik me schaamde, zou ik het niet steeds doen. Wat die mensen echt vragen is, schaam je je ervoor zo’n lijf te hebben?” Voor Dunham is haar lichaam gewoon een instrument om haar verhaal te vertellen.
Dunham was pas 28 toen ze als cultureel icoon haar memoires mocht uitbrengen. Via haar podcast Women of the Hour en haar online magazine Lenny Letter deelt ze haar persoonlijke feminisme met de wereld. “Als ik met dat wat ik heb geleerd één lullig baantje draaglijker voor jou kan maken, of je ervan kan weerhouden het soort seks te hebben waarbij je het gevoel hebt dat je je schoenen moet aanhouden voor het geval je er halverwege de daad vandoor wilt gaan, dan was elke misstap van mij het waard.”
Lees het volledige artikel op Blendle (€) of in het oktobernummer van Opzij.
Of neem een proefabonnement: € 29,75 voor vijf nummers en krijg de Opzij Vrouwenagenda 2018 t.w.v. 18,95 CADEAU. Klik hier.