Langs de feministische meetlat: Corendon/Atilay Uslu
Atilay Uslu (49) is oprichter van reisorganisatie Corendon. Begonnen als Turkije-specialist, omvat het bedrijf nu een luchtvaartmaatschappij en hotels in binnen- en buitenland. Corendon telt meer vrouwelijke werknemers dan mannelijke, maar dat is geen bewust beleid. “Ik kijk naar de kwaliteit van de persoon. Ik ben niet voor een excuusvrouw of excuusallochtoon, die toevallig aan de top moet omdat het een vrouw of een allochtoon is.”
Wat Uslu’s bezwaar is tegen gericht zoeken naar vrouwen of allochtonen? “Waarom zou je dat moeten doen? Wie het meest geschikt is voor de job, moet het doen. Als je open staat, komt het met die diversiteit vanzelf goed.”
Uslu ziet wel dat het mannelijke ons-kent-ons de doorstroom van vrouwen in de weg staat. Maar probleem twee is volgens hem de Nederlandse vrouw zelf. “In Nederland mag je alles als vrouw, je hebt in principe alle rechten. Ik praat nu generaliserend, maar als een Nederlandse vrouw een kind krijgt, dan is het afgelopen met werken. Als ze eenmaal moeder is dan blijft ze thuis. En Nederlandse vrouwen zijn ook heel volgzaam, als hun man in het buitenland gaat werken, dan volgen ze hem. Ook al waren zij beter in hun studie of in hun werk, ze volgen altijd hun man. Dat zou een Turkse vrouw niet zo snel doen.”
Benieuwd naar de eindscore van Corendon en Atilay Uslu op de Feministische Meetlat? Lees het hele interview via Blendle (€) of in het dubbeldikke winternummer van Opzij.