Spaanse wetgever zet een tandje bij: altijd verkrachting tenzij je ‘ja’ zegt
Het leidde tot demonstraties in meerdere Spaanse steden. Tijdens de jaarlijkse ‘feestelijkheden’ (het opjagen van stieren door de stad) in Pamplona (in 2016) verkrachtten vijf mannen een 18-jarig meisje in een portiek. Hoewel: dat wij hier ‘verkrachtten’ schrijven kan ons nog een hoop gedoe opleveren (smaad?) want deze vijf mannen werden veroordeeld wegens seksueel geweld, verkrachting was niet bewezen. Het staat immers niet vast – volgens de rechtbank – dat het meisje bezwaar had, ondanks haar aangifte. En ook zou het niet vaststaan dat er sprake was van geweld. Of van intimidatie. Daar denkt bijna iedereen anders over. Momenteel staat in de Spaanse wet dat er pas sprake is van verkrachting als de dader gebruikmaakt van intimidatie of geweld.
Seks zonder expliciete goedkeuring wordt in de nieuwe wet als verkrachting gezien. ‘Als een persoon ‘nee’ zegt, betekent dat nee, maar als er geen ja wordt gezegd, betekent dat ook nee, aldus de nieuwe Spaanse premier Sanchez in het parlement tijdens een toelichting op het wetsontwerp.
De vijf mannen zijn op vrije voeten want zo werkt dat in Spanje, in afwachting van een hoger beroep tegen de al uitgesproken gevangenisstraf van negen jaar. In hun WhatsApp-groepje wisselden ze na de verkrachting nog hun ervaringen uit, dat groepje noemde zichzelf ‘de roedel’.
Negen jaar? En toch is er geen sprake van verkrachting? Van OPZIJ kunnen deze mannen niet zwaar genoeg gestraft worden maar we hebben het idee dat zelfs verkrachting in Nederland veel ‘milder’ wordt bestraft. En dus zochten we het uit.
We stuitten op deze ‘richtlijn’ (waarschuwing: lees en huiver, het is een nogal ‘technisch’ verhaal. Goed dat er een richtlijn is maar de lat ligt angstwekkend laag) en wat blijkt: voor verkrachting geldt een norm van 36 maanden, te verhogen of te verlagen al naar de omstandigheden waarvan in de richtlijn voorbeelden worden gegeven aan de hand van eerder gewezen vonnissen.
Het is toch tenminste bizar dat in onze veelgeprezen Europese Unie er sprake is van zulke verschillen in wetgeving én straffen. Hoe kan het zijn dat verkrachting in het ene land – zelfs ons land – onder dezelfde omstandigheden zoveel milder wordt bestraft dan in het andere land – zoals Spanje? Ze verzinnen in Brussel voor de meest idiote futiliteiten uniforme Europese regels maar kennelijk is verkrachting voor de boven ons gestelden ‘klein bier’.