Met deze 10 boeken kom jij de lockdown door…
1. Tropenbruid – Susan Smit
Susan Smit schreef deze roman over een eigenzinnige jonge vrouw die morrelt aan conventies ten tijde van de tempo doeloe in Batavia. Anna, een weesmeisje uit Amsterdam, reageert op een contactadvertentie. Zij trouwt ‘met de handschoen’ om weg te kunnen uit het eentonige leven in het weeshuis. Maar op Java wacht haar een nieuw stelsel van regels, een hiërarchie die strikt werd nageleefd uit angst te ‘verindischen’. Lees hier het interview van Opzij met Susan Smit.
2. Mijn naam is Selma – Selma van de Perre
Uitzonderlijke Memoires van een Joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, gearresteerd werd en het concentratiekamp Ravensbrück overleefde. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze Joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.
3. De nobele autist – Romana Vrede
Roman van theatermaakster en acteur Romana Vrede met haar zoon, die autisme heeft en een verstandelijke beperking, als inspiratie. In het boek stelt ze hem in gedachten vragen: Charlie, heb je vrienden gehad? Wist je dat ik moeilijk kon omgaan met de reacties die je opriep? Dat ik mij vaak schaamde om hoe ik moeder was?
4. Een van ons – Christine Otten
Heftig verhaal van de Luc, die weet dat hij de rest van zijn leven in de gevangenis opgesloten zal blijven. Zijn angsten en zijn uitzichtloosheid probeert hij op papier te zetten, dankzij een schrijfworkshop. De lezer van het boek moet voor zichzelf beantwoorden of we iemand die ‘binnen’ zit nog wel als een van ‘ons’ beschouwen. Deze roman is gebaseerd op de ervaringen van de schrijfster, die zelf schrijfworkshops aan gevangenen heeft gegeven.
5. RIP – Yrsa Sigurdadottir
Een tienermeisje wordt op afschuwelijke wijze aangevallen in de bioscoop waar ze werkt. Even later ontvangen haar vrienden via Snapchat filmpjes waarop ze doodsbang om vergeving smeekt. Als haar dode lichaam eindelijk wordt gevonden, is het gemerkt met een ‘2’. Een tienerjongen wordt enkele dagen daarna op gelijke wijze omgebracht. Zijn levenloze lichaam is voorzien van een ‘3’. Politiecommissaris Huldar wordt op het moordonderzoek gezet. Hij moet daarbij opnieuw samenwerken met Freyja, die wordt opgeroepen om de pubers te ondervragen. Samen gaan ze op zoek naar lichaam nummer ‘1’, dat hopelijk meer licht op de zaak zal werpen.
6. De wet van de stilte – Karin Anema
Schrijfster Karin Anema reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat in dit boek op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van af liggen. Zij legt bloot hoe mensen de generatieslange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze zwijgen.
7. Dit is Amerika – Karlijn van Houwelingen
In het macholand van Donald Trump zijn vrouwen het mikpunt van spot en conservatief beleid. En het was toch al niet makkelijk om vrouw te zijn in een land waar zwanger-schapsverlof een luxe blijft en je baarmoeder publiek bezit is. Seks en sekse zullen het verloop van de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen gaan bepalen. De nederlaag van Hillary Clinton in 2016 mag dan anders doen geloven, maar vrouwen zijn in opmars in de Amerikaanse politiek. Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen neemt ons in haar boek mee naar een stripclub, gaat in gesprek met mannenactivisten en bezoekt een afgelegen abortuskliniek. Ze onderzoekt waarom in 2016 toch nog zoveel vrouwen Donald Trump aan de macht hebben geholpen. Is de tijd aangebroken voor de eerste vrouwelijke president in het Witte Huis?
8. Een wereld binnen handbereik – Maylis de Kerangal
De jonge kunststudente Paula Karst wordt aangenomen op het prestigieuze Institut Supérieur de Peinture in Brussel. Daar leren de studenten hoe ze decors voor film en toneel, en trompe l’oeils moeten schilderen. Ze begint een verhouding met haar enigmatische huisgenoot Jonas, maar ze verliezen contact als ze na haar afstuderen gaat werken in Moskou en Rome. Uiteindelijk accepteert ze een plek in het team dat de grottekeningen van Lascaux in hun geheel moet reproduceren en dompelt zich volledig onder in het werk van de eerste beeldende kunstenaars. Op een dag bezoekt Jonas haar in Lascaux. Ze hebben elkaar al jaren niet gezien, en door zijn komst vloeien heden en verleden, beeld en werkelijkheid ineen.
9. De zeven zussen – Lucinda Riley
Oké de critici mopperen misschien een beetje over het geringe literaire gehalte van deze wereldwijde bestseller. Maar feit is dat de boeken alle goede ingrediënten hebben en gewoonweg heerlijk weglezen. De zeven zussen is een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent. Centraal staan (niet verassend) zeven geadopteerde zussen uit Genève, die na de dood van hun gefortuneerde adoptievader stuk voor stuk op zoek gaan naar hun roots. In 2018 stond het eerste deel in de reeks wekenlang op nr. 1 in de Bestseller 60. Deel 5 Maan is op 8 januari 2019 verschenen.
10. Zij zei – Jodi Kantor & Megan Twohey
Een absolute must-read! Zij zei is een nauwgezette reconstructie van het journalistieke onderzoek van New York Times-journalisten Jodi Kantor en Megan Twohey naar het seksueel misbruik van Hollywood-producten Harvey Weinstein. Ze voerden vertrouwelijke gesprekken met actrices en medewerkers, weerstonden druk van juristen en privédetectives en trokken financiële sporen van afkoopregelingen na. Dat dit een groot verhaal was dat Weinstein ten val zou brengen, voorvoelden ze wel. Maar wat er na de publicatie gebeurde hadden ze niet voorzien. Hun onderzoek werd een katalysator achter de wereldwijde #MeToo-beweging. Ligt het boek nog altijd op je nachtkastje? Dan is nu het moment om erin te beginnen!
Meer lezen van Opzij? Bestel dan direct het nieuwe nummer of neem een abonnement.