Activisten roepen op tot boycot Dakar Rally Saoedi-Arabië: ‘Grotesk’
Supporters van de vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul hebben opgeroepen tot een boycot van de Dakar-rally in Saoedi-Arabië die momenteel wordt gereden, meldt The Guardian. ‘Grotesk dat de Soedische autoriteiten een motorsportevenement organiseren -waaraan ook vrouwen deelnemen- terwijl de heldinnen die voor dit recht hebben gestreden creperen in de gevangenis’.
De Dakar-rally komt vandaag vlak langs de Al-Ha’ir gevangenis, waar Al-Hathloul gevangen zit. De activiste is vooral bekend vanwege haar strijd om te mogen autorijden en de Women2Drive beweging. Zij werd eind 2020 veroordeeld tot bijna zes jaar cel vanwege ‘spionage’ en ‘samenzwering tegen het koninkrijk’ en zat al sinds mei 2018 vast. Nog drie andere Saoedische vrouwen zitten om dezelfde reden nog altijd in de gevangenis. In juni 2018 werd het autorijverbod voor vrouwen opgeheven.
Lucy Rae, woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie Grant Liberty: ‘Vrouwenrechtenactivisten hebben jarenlang in de gevangenis gezeten en hebben te maken gehad met psychologische en lichamelijke martelingen en seksueel geweld omdat ze streden voor het recht om auto te rijden. Velen van hen zitten nog steeds vast. Het is gewoon grotesk dat de Soedische autoriteiten een motorsportevenement organiseren -waaraan ook vrouwen deelnemen- terwijl de heldinnen die voor dit recht hebben gestreden creperen in de gevangenis’.
Lina al-Hathloul, Loujain’s zus: ‘Niemand moet zich in de luren laten leggen door de pogingen tot ‘sportswashing’ van het Saoedische regime. Racers weten het misschien niet, maar via hun deelname worden de misdaden van het gastland verborgen en ‘witgewassen’. De PR-machine beweert dat het organiseren van internationale sportevenementen eeen teken is dat het land zich openstelt, maar de realiteit is dat mijn zus op een paar honderd meter van het parcours in de gevangenis zit omdat ze streed voor het recht om te mogen autorijden. Saoedi-Arabië heeft echte hervormingen nodig, echte mensenrechten, niet deze poppenkast.’
Bron: The Guardian