Vakvrouw: Janny is pelotonscommandant bij de ME

Eigenlijk wilde ze schooljuf worden, maar dat liep even anders. Janny (38 jaar) werkt bij de politie en heeft als nevenfunctie pelotonscommandant bij de ME. Vanuit een commandowagen stuurt ze haar collega’s van de ME aan tijdens evenementen, demonstraties en protesten waarbij ongeregeldheden kunnen ontstaan. “Het beeld dat de ME van de lange lat erover is, klopt echt niet meer. Er wordt gepraat, dat is onze kracht.”

Het is de vooravond van de boerenprotesten in ons land. Een drukke tijd voor Janny, sinds de protesten zijn aangekondigd in de media heeft ze verschillende briefings erover. “Het meeste werk gaat in de voorbereidingen zitten. We moeten alles in kaart brengen. En het is goed om elkaar als collega’s niet alleen op de dag zelf te zien, maar ook al eerder.”

Wilde je altijd al bij de politie?
“Nee, eigenlijk wilde ik iets heel anders: schooljuf worden. Lange tijd had ik dat idee. Pas aan het einde van mijn middelbare schooltijd zei een docent tegen me: ‘Ik vind de politie echt wat voor jou, jij bent niet zo van het stilzitten.’ Daar ging ik over nadenken. Mijn vader was rechercheur, ik hield mijn spreekbeurten vroeger op school altijd over de politie en mijn klas mocht een keer mee naar het politiebureau waar hij werkte. Maar ik heb nooit gedacht dat daar werken iets voor mij zou zijn. Toch ben ik me erin gaan verdiepen en heb ik me ingeschreven voor de opleiding. Ik kreeg meteen een brief terug. Er waren vierhonderd mensen die zich hadden ingeschreven en maar tien plekken. Toch werd ik aangenomen. En ik heb er nooit spijt van gehad dat ik deze kant ben opgegaan. Bij de politieacademie heb je twaalf weken school en dan ga je vervolgens twaalf weken werken bij een politiebureau. Ik kwam terecht bij bureau Zuiderpark in Den Haag en later bij de Heemstraat. De opleiding is dynamisch, je sport vaak en leert ook veel. Ik vond het heel interessant.”


Janny begon als agent op straat en groeide zo door naar brigadier, rechercheur, ploegchef en is nu Operationeel Specialist C. Dat is een kantoorfunctie, ze is onder andere verantwoordelijk voor het laten beveiligen van de ambassades. En ze werkt ook voor de ME. Dat kan alleen als nevenfunctie, niet fulltime. “Ik ben aangenomen als sectiecommandant. Ik deed tijdens de opleiding bewust mee met de trainingen om te voelen wat het met je doet als je een steen naar je hoofd krijgt gegooid. Sinds 3,5 jaar ben ik pelotonscommandant.”

Wat doet de pelotonscommandant precies?
“We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor de boerenprotesten. We kijken hoeveel mensen er worden verwacht. We maken afspraken met het bevoegd gezag, de burgemeester dus, over wat er wordt getolereerd. Een loop bijvoorbeeld mag, maar niet overheidsgebouwen bezetten of een sit down waardoor het verkeer wordt ontregeld. Ik ben betrokken bij de voorbereidingen en stuur op de dag zelf het peloton van de ME, de technische eenheid en soms ook de politie met honden of paarden aan. Ik werk dan vanuit een grote bus, daar krijg ik via beelden en informatie van de operationeel commandant door hoe de situatie is. De kunst is om minimaal vijf stappen vooruit te denken. Gaan we een locatie afzetten met een linie, leggen we contact met de demonstranten? Ik noem het vaak levend stratego, maar dan op afstand.”

Lees verder in de nieuwste OPZIJ.