De opkomst van de 0.0 lifestyle

Vrouwen drinken tegenwoordig evenveel alcohol als mannen, maar de gezondheidsrisco’s die ze lopen zijn niet mis. Gelukkig krijgen ze steeds meer steun van hun sober sisters. Op de foto met een mocktail in de hand om hun recovery-proces te delen op sociale media.

DOOR ALIES PEGTEL

Dry january is achter de rug, maar het is onwaarschijnlijk dat de alcoholproblemen onder vrouwen daarmee zijn verdwenen. Terwijl het drankgebruik onder mannen die te veel drinken licht is gedaald, is dat niet het geval bij vrouwen. Onder hoogopgeleide, werkende vrouwen boven de veertig is het problematisch alcoholgebruik zelfs met bijna vijftig procent gegroeid, volgens verslavingskliniek Solutions. Onderzoekers in Amerika zeggen dat we te maken hebben met de eerste generatie vrouwen in de geschiedenis die net zo drinkt als mannen. De hedendaagse vrouwelijke drinkers voldoen niet aan het stereotype van de uitgeputte huisvrouw van middelbare leeftijd die stiekem glaasjes sherry drinkt onder het koken. De probleemdrinksters van nu zijn hoogopgeleide twintigers met stevige banen, een bruisend sociaal leven, die geregeld naar de sportschool gaan. Zo op het oog is er niets met ze aan de hand, ze lijken hun zaken juist uitstekend voor elkaar te hebben.

Het zijn vrouwen die in tegenstelling tot hun moeders fulltime werken en een carrière nastreven. Veel vaker dan hun moeders komen ze op plekken waar veel alcohol wordt gedronken. Geregeld gaan ze uit eten of hangen ze met gin-tonics aan de bar met vriendinnen. Bij advocatenkantoren of banken is het heel gewoon om na het werk met collega’s de kroeg in te gaan. Onder het motto ‘work hard, play hard’ drinken vrouwen op de vrijdagmiddagborrel met de mannen mee.

De Amerikaanse Caroline Knapp introduceerde in 1996 voor het grote publiek de term ‘high functioning alcoholic’. In haar memoire Drinking, a love story, beschrijft ze hoe achter de façade van een succesvolle journaliste een onzekere, perfectionistische piekeraar schuilging. ’s Avonds goot ze zich stiekem vol en loog hierover tegen vrienden en familie. Alcohol deed ook dienst als breekijzer in bed: als ze niet tipsy was, vond ze het lastig om seks te hebben. De volgende dag had ze vaak spijt, als ze nog wist wat er was gebeurd.

Het hele artikel lees je in de laatste Opzij. Een abonnement is zo gepiept. Nergens aan vastzitten? Lees dit nummer fysiek of digitaal via onze site of Blendle.