Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi wint Opzij Literatuurprijs 2023
Het boek Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi heeft de Opzij Literatuurprijs van 2023 gewonnen. Mama Lee van Mischa Blok is bekroond met de publieksprijs. De Opzij Literatuurprijs wordt sinds 1979 uitgereikt aan vrouwelijke schrijvers die met hun boek bijdragen aan de emancipatie van vrouwen. De uitreiking was maandagavond 9 oktober in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Citroeninkt is het autobiografische werk Maral Noshad Sharifi. Het boek vertelt het verhaal van Talar die met haar hoogzwangere moeder vlucht van Iran naar Moerkapelle. In het dorp is het stil, maar thuis klinken de herinneringen aan de Iraanse revolutie nog na in de slaande deuren. In Moerkapelle wil Talar de wereld opnieuw ontdekken. Er gebeuren vreemde dingen. Haar moeder verstopt haar hoofd in de koelkast. Haar barbiepop mag niet worden uitgepakt. En waarom duwt die jongen in het zwembad alleen haar onder water? Het boek maakte diepe indruk op de jury van de Opzij Literatuurprijs, bestaande uit Anja Meulenbelt, Tessel ten Zweege, Liang de Beer en Nadia Benaissa en Opzij-hoofdredacteuren Noémi Prent en Marleen Hogendoorn.
Quote jury:
“Citroeninkt is een verhaal dat je raakt. Een boek dat je meteen nog een keer wilt lezen. De schrijver heeft op een persoonlijke manier de leefwereld van een opgroeiend kind in een vreemde wereld weten te vatten. Een verhaal dat een nog groter publiek verdient.”
De publieksprijs ging naar Mama Lee van Mischa Blok. Lezers van Opzij konden de afgelopen maanden stemmen op hun favoriete boek. Er werd ruim 10.000 keer gestemd, en 50,3 procent daarvan stemde voor het boek van Mischa Blok. Mama Lee is ook autobiografisch en gaat over haar eigen zoektocht naar haar biologische moeder in Zuid-Korea. Het verhaal dat ze ter vondeling werd gelegd en vervolgens werd geadopteerd in Nederland, blijkt toch heel anders te zijn.
De Opzij Literatuurprijs wordt sinds 1979 uitgereikt aan vrouwelijke schrijvers van het boek dat heeft bijgedragen aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen en literaire kwaliteit en impact op de maatschappij heeft. Eerdere winnaars waren Roxane van Iperen (2019), Etchica Voorn (2018) en Niña Weijers (2015).