De nieuwe OPZIJ gaat over financiële onafhankelijkheid. Geld, hoe genoeg te hebben, hoe genoeg te houden. De valkuilen. De tips.
‘Financieel onafhankelijk’ is het thema van dit nummer. Er is veel over te doen, dat was zo en dat blijft zo. Want als het CBS in mei dit jaar bekend maakt dat meer dan 70 procent van ons – de vrouwen in Nederland – inmiddels ‘economisch zelfstandig’ is en toelicht wat het betekent: boven het bijstandsniveau, dan zakt de moed ons in de schoenen. Vooral ook als we merken dat een bijstands-uitkering inmiddels lager is dan wat op dit moment de definitie van armoede is.
In dit nummer
Gelukkig weten we door onze online-enquête dat verreweg de meeste lezers van OPZIJ er beter tot veel beter voorstaan. Maar dat komt vooral ook door hun bovengemiddelde echte financiële zelfstandigheid, ze hebben altijd al veel meer – ook betaald – werk verricht. En ze vertellen dat ze bovengemiddeld vaak goed in staat waren om over hun salarissen te onderhandelen al had het, terugkijkend, beter gekund.
Intussen is er, vooral vanuit de Verenigde Staten, een ogenschijnlijk sterke tegenbeweging in beeld, vrouwen die helemaal geen financiële zelfstandigheid nastreven, de zogenaamde Tradwives waarbij ‘Trad’ staat voor traditioneel. Maar we spreken niet voor niks over ‘ogenschijnlijk sterke’ want in getallen stelt het niet veel voor. Maar opmerkelijk is het zeker, Ruth Smeets schrijft erover en is verbaasd dat zelfs in haar vriendinnenkring er, uiteraard off the record, bijzondere gedachten leven.
Cisca Dresselhuys schrijft over haar droom als jong meisje om journalist te worden – die droom is nogal uitgekomen – en hoe ze haar financiële zelfstandigheid al snel bereikte. Omdat ze het wilde en van de noodzaak doordrongen was.
In een nieuwe serie, Feminisme toen en nu, gaan heel jonge vrouwen van nu in gesprek met familieleden die het feminis-me al decennia-terug beleefden. Het levert prachtige in-zichten op. Dat deed ons persreisje naar Parijs en omgeving ook. Kent u Rosa Bonheur? Eerlijk zeggen, wij in elk geval niet. Maar dat werd in twee dagen snel anders, een eigenzinnige Franse vrouwe-lijke schilder die al heel lang geleden rijk en beroemd werd met haar eigen werk. En toen vergeten omdat kubisme en impressionisme de aandacht afleidden van haar prachtige schilderijen. Binnenkort te zien in De Mesdag Collectie.
Er is nog veel meer: Florence, waar onze gulden werd uitgevonden en Catherina de’ Medici met haar familiekapitaal heel veel invloed kreeg, tot in Frankrijk en Spanje. Atria praat ons bij over onze eetgewoonten, ooit. We kennen in Nederland ook een heuse Vrouwenslagerij, u maakt er kennis mee.
En tenslotte ons boek, het mag eigenlijk nergens ontbreken: Vrouwen & Geld. Vol tips die u misschien al eerder had willen krijgen. Maar dan is het nog altijd op tijd voor uw dochter, kleindochter, nicht of goede vriendin…?
LEES VERDER IN DE NIEUWE OPZIJ