Terug naar het aanrecht: tradwives

“Stiekem zou ik het niet zo erg vinden om later thuis te blijven en te zorgen voor mijn toekomstige man”, zegt een vriendin openhartig als we samen in de auto zitten. Ze rijdt ons over de snelweg van Rotterdam naar Den Bosch en fantaseert hardop over het andere levenspad dat ze zou kunnen inslaan. Ik weet dat ze dit alleen zegt omdat we met z’n tweeën zijn, in de veilige cabine van een voertuig, waar niemand ons hoort.

Door Ruth Smeets

De buitenwereld zou dit nooit van haar verwachten. Ze heeft een masterdiploma op zak en werkt als laborant voor een groot bedrijf. Ze woont alleen in een grote stad en beëindigde haar jarenlange relatie omdat ze haar partner te bazig vond. Toch dagdroomt ze, al rijdend over de snelweg, over een leven waarin ze haar zorgende eigenschappen kan laten floreren. Even later ben ik op bezoek bij een andere vriendin, die ik al zo’n vijftien jaar ken. Ze is het toonbeeld van een hardwerkende powervrouw – om maar een millennial-term te gebruiken. 26 jaar jong heeft ze twee masterdiploma’s en een vast contract. Al zolang ik haar ken, distantieert ze zich van traditionele opvattingen en houdt ze er indrukwekkende ambities op na – een topfunctie in Londen of New York, wie weet wat de toekomst brengt. Tot we uitgeblust na een drukke periode onze levens, worstelingen, angsten en dromen bespreken, en ze me vertelt dat ze een dag per week minder gaat werken om tijd over te houden voor zelfontplooiing en rust. “Misschien bouw ik het over een tijdje nog wel meer af. Huisvrouw worden lijkt me zo erg nog niet”, zegt ze, waarna ze snel vervolgt: “Niet dat ik dan níets zou doen, hoor. Ik zou beginnen met vrijwilligerswerk. Iets met ouderen.

Dergelijke ideeën winnen op social media aan populariteit. Onder de hashtag #tradwife (afkomstig van traditional wife ofwel traditionele huisvrouw) laten jonge vrouwen – dikwijls twintigers of dertigers – zien hoe ze met liefde terugkeren naar het aanrecht. Daarbij staan teksten als ‘Steek je hand omhoog als je jarenlang duizenden euro’s hebt uitgegeven aan het binnenhalen van je diploma, terwijl je nu alleen maar je kinderen wilt opvoeden, een tuin wilt aanleggen, wilt koken from scratch en naar zonsondergang wilt kijken.’ Soms speelt het gedachtegoed specifieker in op de rolverdeling thuis, aangemoedigd door hashtags als #traditionalmarriage. De Amerikaanse Megan Wilson is zo’n vrouw die beelden van simpele boerderijleven combineert met het verheerlijken van klassieke genderrollen.

OPZIJ vroeg in een enquete wat onze lezers hanteren. Dit is de uitkomst:

LEES ALLES OVER DE ENQUETE EN MEER OVER ALLE GELDZAKEN IN DE NIEUWE OPZIJ