Emma Watson: ‘OVERIJVERIGE EN AMBITIEUZE TOVENAARSLEERLING’

Na een columnreeks over iconische vrouwelijke filmpersonages is het nu tijd voor een rubriek over iconische actrices. Vrouwen die de rollen die zij spelen overstijgen en op zichzelf een merk zijn geworden. Vrouwen die niet alleen roepen dat de future female is, maar het ook waarmaken. Vrouwen die met hun spel lagen aanbrengen in het karakter en kleur geven aan de nog altijd door mannen gedomineerde industrie. In deze rubriek zoomen we in op iconische actrices die met hun carrière een stempel hebben gedrukt op de filmindustrie. Met deze keer in Opzij: Emma Watson.

Door Gwyneth Sleutel

Gewapend met haar kennis en haar toverstok zei ze de meest lastige spreuken alsof het niks was. Afgezien van alle hocus pocus bleek het een personage dat niet eens zo heel ver van de actrice zelf afstaat. Als dochter van twee advocaten, werd zij op haar achtste al lid van een debatgroep en haar eindexamens behaalde ze met de hoogste scores. Zelfs toen haar acteercarrière in de lift zat, ze de ene na de andere award in de wacht sleepte, de miljoenen binnenstroomden en legioenen fans schreeuwend voor haar hotel stonden om een glimp van haar op te vangen, bleef zij gewoon naar school gaan om in contact te blijven met de realiteit.
Hoewel haar acteercarrière momenteel op een lager pitje staat, laat ze nog regelmatig van zich horen. Ze ondertekende een openbrief tegen seksueel geweld, spreekt zich uit voor gendergelijkheid en omschrijft zichzelf als ‘a bit of a feminist’. We hebben het natuurlijk over Emma Watson; actrice, model, ambassadeur én activist. Dat zij even geen acteerrollen aanneemt heeft ermee te maken dat zij haar stem wil laten klinken en rollen wil spelen waar zij inhoudelijk volledig achterstaat. Ze wil niet verantwoordelijk gehouden worden voor keuzes waar zij geen invloed op had. Een goed moment om zelf ook even op de pauzeknop te drukken en stil te staan bij de rollen die Watson gespeeld heeft. Hebben haar karakters net zo’n krachtige en activistische stem als Watson zelf?

LEES ER ALLES OVER IN DE NIEUWE OPZIJ