IN DE ZORG-SPECIAL VAN OPZIJ: U kost meer dan € 100,00 per week aan zorgkosten…

Over zorg wordt veel gezegd en geschreven. Feiten en meningen. De kop boven dit artikel zal voor veel van ons aandoen als fakenews. Maar dat is het niet. Hier is ons eigen CBS aan het woord. Het CBS hanteert twee definities, de nationale en internationale en op zoek naar de verschillen komen we niet veel verder dan de benaming.

DOOR de redactie

Het bedrag dat aan ‘Geneeskundige en langdurige zorg’ wordt besteed liep sinds 1998 op van 29 miljard naar ruim 92 miljard, die kosten stijgen relatief het hardst en houden natuurlijk rechtstreeks verband met de vergrijzing

Kosten van behandeling dementie stijgen razendsnel

In 2019 – maar de trend is ongewijzigd – publiceerde de Rijksoverheid een gedetailleerd rapport over de verdeling van de kosten van gezondheidszorg, citaat:
‘De uitgaven waren met ruim 28 miljard het hoogst voor psychische stoornissen, waaronder dementie en verstandelijke beperkingen. Deze twee ziektegroepen hebben relatief hoge uitgaven: aan de zorg voor dementie is in 2019 10,3 miljard euro uitgegeven. De uitgaven in 2019 aan psychische stoornissen exclusief dementie en verstandelijke beperking zijn geraamd op 8,4 miljard euro (8,7% van de totale uitgaven) en zijn iets hoger dan de uitgaven aan ziekten aan het spijsverteringsstelsel (6,8 miljard euro, 7,0%) en ziekten van het hartvaatstelsel (6,7 miljard euro, 7% ).

LEES ER ALLES OVER IN DE NIEUWE OPZIJ